top of page
Outdoor Meditation

על NLP

ה NLP היא שיטה המשתמשת במגוון טכניקות ומיומנויות פסיכולוגיות שמטרתן להשפיע וליצור שינוי במחשבות, רגשות והתנהגויות, לשנות הרגלים ודפוסים ובדרך זו להשיג תוצאות רצויות. ה-NLP פותח בשנות ה 70  על ידי ד"ר ריצ'רד בנדלר ופרופסור ג'ון גרינדר שניסו לפצח את חידת המצוינות האנושית והצליחו לבודד את מרכיבי התקשורת של אנשים מצטיינים בתחומם תוך יצירת מפתח לשיפור התקשורת הבין-אישית והתוך-אישית. המודל התפתח ונוצרה דרך ליצירת  תהליכים טיפוליים קצרי מועד שבהם, בכמה מפגשים ניתן לשנות דפוסי התנהגות, להיפטר מאמונות מגבילות ורגשות קשים וליצור תהליכים שיחזקו את המשאבים הפנימיים ויסייעו לאדם להשיג שיפור עצמי ושלמות נפשית.

 

פרוש המונח NLP הוא ניתוב לשוני פיזיולוגי (בקיצור – נל"פ או באנגלית  Neuro-Linguistic Programming). השיטה מבוססת על זיהוי תהליכים נוירולוגיים (Neural) במוח המושפעים מהחוויות החושיות ,המחשבות והרגשות של האדם  בעזרת דגמים לשוניים (Lingual) המתבטאים בתקשורת מילולית ומעידים על דפוס החשיבה ועיבוד הנתונים הקוגניטיבי והרגשי של האדם. בעזרת הניתוח הנוירולוגי והלשוני ניתן לארגן מחדש (Program) את התגובות התפיסתיות והרגשיות של האדם כך שישנו הרגלים ודפוסים ויפעלו בצורה המיטיבה עימו ועם מטרותיו.

הנחת ייסוד בסיסית ב NLP היא ש המפה שונה מהשטח – הנחת זו טוענת שהעולם האובייקטיבי הוא בלתי ניתן לתיעוד. כל אדם קולט ומפרט את העולם (השטח) באופן ייחודי, לכן לכל אדם יש מפה ייחודית וסובייקטיבית בנוגע למציאות. בעיות רבות בתקשורת נוצרות בשל ההנחה המוטעית שניתן לתעד את המציאות באופן נכון (האופן בו אני קולט זאת) ושאר האנשים מעוותים את המציאות. בעיות אישיות רבות נוצרות כאשר המפה של האדם שבנויה על הרגלים ואמונות שלא מתאימות לא מתאימה לשטח . כשמבינים שמדובר בראות סובייקטיבית, מפסיקים להתווכח ומתחילים להיפתח לשונות שיש בין הדעות והאנשים השונים וכן להבנה של התנהגויות שונות של האדם. קבלה זו אין משמעותה הסכמה עם הצד השני, אלא הבנה שהמציאות מקבלת פירושים שונים בקרב אנשים שונים. ההבנה נותנת את היכולת "להיכנס לנעליו" של האחר ולראות לרגע את "המפה" שלו. היכולת לראות את "המפה" של האחר מאפשרת פתיחות, קבלה ושיפור התקשורת.

חלק משיטות הטיפול ב NLP מערבות דמיון מודרך כדרך לארגן מחדש את המחשבות והדפוסים בצורה מיטבית בעזרת טכניקה של הירגעות ולאחר מכן ויזואליזציה ותחישה של פרטי עצמים ורגשות במהלך הטיפול, ובכדי שההשפעה של הדמיון המודרך תהיה חזקה ככל האפשר, המטופל, בהנחיית המטפל,  יחווה חוויה חושית מלאה שתערב את מירב החושים בתהליך, כולל דמיון של מראות בצבעים עזים, שמיעת קולות, תחושות הגוף כולל טעם וריח.

ההנחיה תחל לרוב בהרגעה לאחריה יהיה שלב של תנועה לחוויה המסייעת לניתוק מן המציאות אל עבר העולם הפנימי של המטופל בכדי לאפשר את עיקר התהליך. חלק זה יכול מסרים לתת מודע שעליהם החליט המטופל , גירוי הדמיון ושחרור רגשות. בסיום יתבצע קישור בין עולם הדמיון לעולם המציאות, בכדי לבסס את התבניות החדשות שהמטופל רוצה לאמץ לעצמו.

על מיינדפולנס 

מיינדפולנס, בעברית קְשיבוּת או מודעות קשובה היא תהליך פסיכולוגי של הבאת תשומת לב מכוונת ובלתי שיפוטית לחוויות המתרחשות בזמן הווה. 

התודעה האנושית נוטה לקפוץ ממקום למקום, וטכניקת הקשיבות מאפשרת תשומת לב לחוויה המיידית. בתוך התהליך של הבאת הקשיבות ותשומת הלב, נוצרת למידה כיצד להתגבר על הרגל אנושי של להתבונן מתוך ביקורת. יצירת הקשב יכולה להיות מיושמת בכל דבר שהאדם עושה, ומאפשרת לו לחוות את החוויה באופן מלא יותר. כאשר האדם מצליח להגיע למצב של קשב, הוא חווה מצב של צפייה וסקרנות במתרחש סביבו. מחקרים הוכיחו את היתרונות הנפשיים של הקשיבות כדרך להפחית מתחים, חרדה ודיכאון

בבסיס הטיפול מבוססות מיינדפולנס קיימת ההנחה שהתמקדות בגוף יכולה להשפיע גם על הנפש. בנוסף,  אנשים נוטים להשתמש בשתי צורות חשיבה מנוגדות שאינן מועילות לרווחתם האישית. מצד אחד ישנם אנשים המושפעים מהרגשות המיידים ופועלים באופן ספונטני על פי מהרגשות החזקים אותם האנשים חווים באותו רגע. מהצד השני, ישנם אנשים אחרים מתרכזים בעיקר בחשיבה לוגית קרה ומכוונת.

בעזרת מיינדפולנס ניתן לשלב את הצד הרגשי עם הצד הלוגי במידה הנכונה המובילה את האדם לתחושה של רוגע, שלמות ויכולת לחוות את הרגע ללא כניעה לרגשות חזקים, מצד אחד, וללא תחושת ניכור, מהצד השני. 

בטיפול מבוסס מיינדפולנס האדם רוכש כישורים שיועילו לו בהגברת תכונת הקשיבות והם: להביט, לתאר, להשתתף, להיות לא שיפוטי ולהתמקד בדבר אחד.

  • להביט: להיות מודע לרגשות ולמחשבות שלך.

  • לתאר: להיות מסוגל להגדיר את המצב הרגשי בו אתה נמצא.

  • להשתתף: להיות מרוכז ונוכח בפעילות שאותה אתה עושה ברגע נתון של ההווה.

  • להיות לא-שיפוטי: לעשות את הפעולה עצמה בלי לתייג אותה כטובה או רעה, כראויה או לא ראויה.

  • להתמקד בדבר אחד: עשה דבר אחד באותו זמן. התמקדות במה שאתה רואה ושומע באותו רגע בהווה. 

bottom of page